Slaapadvies
- Vermijd schermen een uur voor het slapengaan: TV, gsm, tablet en computers verspreiden een blauw licht die onze melatonine afscheiding onderdrukt. Deze stof zorgt ervoor dat we slaperig worden.
- Let op met wat je eet en drinkt ’s avonds. Dat een zware maaltijd of 3 tassen koffie voor het slapengaan geen goed idee is moeten we je niet vertellen, maar ook alcohol kan je slaapritme sterk verstoren. Een slaapmutsje zorgt er misschien voor dat je snel in slaap valt, maar het effect van alcohol is na drie uur uitgewerkt en dan slaap je net veel slechter. De REM slaap wordt verstoord waardoor je slaap veel minder rustgevend en verkwikkend is. Melk en bananen consumeren voor het slapengaan is wel een goed idee; in deze producten vind je de stof melatonine terug die je slaperig maakt. Een kop warme melk voor het slapengaan is dus geen fabeltje!
- De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 12 en 17 graden. Om goed te slapen moet je lichaamstemperatuur iets lager liggen dan normaal. Draai die verwarming dus maar dicht en zet de ramen wijd open. Omdat de ideale kamertemperaturen door onze seizoenen niet altijd vanzelfsprekend is, hebben we een uitgebreid assortiment aan temperatuur regulerende matrassen, kussens en dekbedden. Dit gamma is trouwens een ideale oplossing voor personen die vaak transpireren in bed.
- Zorg voor voldoende beweging. Actieve dagen waarin je zowel lichamelijk als mentaal bezig bent geweest, zorgen voor een goede nachtrust. Sporten verhoogt namelijk de diepe slaap. Als dit nog eens buiten gebeurt, is dit helemaal top. Frisse lucht en blootstelling aan voldoende zonlicht zorgen ervoor dat je bioritme top blijft.
- Maak je geest vrij en kom tot rust. Lig je vaak te piekeren in bed? Dan weet je dat inslapen niet altijd vanzelf gaat. Zet jezelf niet onder spanning om absoluut te moeten slapen. Probeer rustig te blijven zonder je op het niet slapen te concentreren. Laat die klok voor wat het is, je wordt alleen maar zenuwachtiger als je het steeds later ziet worden. Een notitieboekje naast je bed leggen om de dingen te noteren die je niet mag vergeten is een echte aanrader, zo pieker je niet over wat je moet onthouden. Ook een boek lezen is een top plan, tijdens het lezen komt de stof melatonine vrij die je slaperig maakt. Wedden dat je geen 5 pagina’s kan uitlezen? Wist je trouwens dat we in de winkel kweetniehoe toffe leeskussens hebben, zo kan je volledig ontspannen je boekje lezen.
- Probeer slapen overdag te mijden, je knabbelt immers aan je slaap van de komende nacht. Toch nood aan een powernap? Beperk deze dan tot max 20 minuten. Korte tukjes hebben een positief effect op je concentratievermogen. Als je langer slaapt word je wakker in je diepe slaap waardoor je je suf gaat voelen.
- Kies een bed die perfect bij je slaapbehoeftes past. Hou rekening met volgende factoren: Wat is je slaaphouding? Wat is je lichaamsbouw? Heb je fysieke klachten? Heeft de matras een ventilerend vermogen? Wat vind je zelf fijn? …. Als dit alles niet in balans is, slaap je immers slecht en kan je last krijgen van stijfheid, rug-en nekklachten. Laat je dus professioneel bijstaan in onze winkel, met onze 15 jaar ervaring beloven we je heerlijke nachten!
- Ontwikkel een vast slaapritueel, hierdoor zal je veel makkelijker inslapen en verhoog je je slaapkwaliteit. Dim de lichten een uur voor het slapengaan zodat je onderbewustzijn weet dat het tijd wordt om moe te worden. Doe wat ontspanningsoefeningen, luister naar wat rustige muziek of neem een badje. Ga ook op relatief dezelfde uren slapen en opstaan. Dit alles zorgt dat je een regelmatig slaappatroon opbouwt en dat je interne klok blijft draaien.